Web Analytics Made Easy - Statcounter


عصر ایران؛ یوسف ناصری- در روزهایی هستیم که تبلیغات انتخاباتی کاندیداهای ریاست جمهوری در اوج خود قرار دارد. یکی از وعده های انتخاباتی که برخی کاندیداها بر آن تمرکز کرده و به اعتقاد آنها قدرت رای آوری دارد، موضوع افزایش دادن چند برابری یارانه نقدی است. یارانه نقدی در چارچوب قانون هدفمند شدن یارانه ها به مردم داده شد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!



یارانه نقدی که به مردم داده شد به عنوان کمک جبرانی بود و به هر رو از این طریق، همراه کردن مردم با افزایش قیمت بنزین، گازوئیل، نفت سفید، برق، گاز، آب، برق و خدمات پستی عملی شد. یعنی به نوعی یارانه یک «پاداش» و «جایزه»، در قبال همراهی با افزایش قیمت بود.

دولت احمدی نژاد اجرایی کردن قانون هدفمند شدن یارانه را از آذر 1389 شروع کرد و از همان ابتدا درآمد حاصل از افزایش قیمت، به حدی نبود که به اکثر مردم ایران یارانه 45 هزار تومانی در هر ماه داده شود. در نتیجه یارانه نقدی، کسری بودجه داشت و دولت احمدی نژاد با تخلف آشکار، بخشی از یارانه نقدی را از محل هایی به غیر از محل افزایش قیمت، تامین کرد.

مجلس در خصوص تخلف احمدی نژاد از قانون به قوه قضاییه شکایت کرد. در حالی که سالیانه حدود 40 هزار میلیارد تومان یارانه به حدود 75 میلیون نفر داده می شود و همچنان کسری بودجه وجود دارد، در سال 96 بعضی از کاندیداهای انتخابات ریاست جمهوری وعده افزایش یارانه سر می دهند.

عصر ایران در خصوص راه های احتمالی تامین مبلغ افزایش چند برابری یارانه و این که انتخاب هر یک از این راه های احتمالی چه هزینه و تبعاتی دارد، با عبدالرضا ترابی(نماینده گرمسار در دوره هفتم و هشتم مجلس) گفت و گو کرد. دوره مجلس هفتم از خرداد 1383 شروع شد و دوره هشتم از خرداد 1387. از این نظر می تواند اطلاعات مناسبی در خصوص نحوه تصویب قانون هدفمندی یارانه و چالش های به وجود آمده دارد. گفت و گوی ما را با این عضو سابق کمیسیون اقتصادی مجلس هفتم و هشتم می خوانید.
***

*برنامه چهارم توسعه توسط مجلس ششم تصویب شد. در ماده 3 آن برنامه موضوع قیمت گذاری بنزین و گازوئیل بر مبنای قیمت های عمده فروشی منطقه خلیج فارس در زمان اجرای برنامه چهارم تصویب شده و مصوب شد بخشی از درآمد حاصله صرف کمک مستقیم و جبرانی به اقشار آسیب پذیر و مقاوم سازی ساختمان ها و بهبود حمل و نقل عمومی شود. مجلس هفتم با اصلاح ماده 3 برنامه چهارم باعث شد قیمت بنزین و گازوئیل در سال اول برنامه چهارم یعنی در سال 84 افزایش پیدا نکند که به اسم «تثبیت قیمت ها» معروف شد. تحت چه شرایطی مجلس تصمیم گرفت هیچ افزایش قیمتی در این اقلام اتفاق نیفتد؟

-ما در دوره هفتم وارد مجلس شدیم. در آن دوره، رئیس مجلس آقای حداد عادل بود. اصل بحث این بود که در حامل های انرژی مثل بنزین صرفه جویی شود تا ناوگان حمل و نقل را بهبود ببخشیم. اما در مجلس هفتم، یکی از اشتباهاتی که صورت گرفت این بود که یک دفعه گفتند قیمت آب و برق و بنزین را در سال 1384 افزایش ندهیم.

عدم افزایش قیمت باعث شد اثرات نامطلوبی بر جای بگذارد و آن چیزی که از طریق هدفمندی یارانه ها و افزایش قیمت حامل های انرژی، باید صرفه جویی می شد و پول آن به خزانه کشور برمی گشت، آن کار متاسفانه انجام نشد.

*در سال 84 به خاطر این که افزایش قیمت بنزین و اقلام دیگر اتفاق نیفتاد کرایه تاکسی ها افزایش پیدا نکرد و تقریبا حالت رضایتبخشی در جامعه به وجود آمد ولی چند سال بعد از به قدرت رسیدن آقای احمدی نژاد در سال 84، ایشان افزایش چند صد درصدی بنزین و اقلام دیگر را اجرایی کرد. چرا از آن سیاست عدم افزایش قیمت و به تعبیری تثبیت قیمت رسیدیم به تصویب افزایش چند صد درصدی در مجلس؟

-آقای احمدی نژاد اعتقادش بر این بود که ما باید یارانه ها را به مردم بدهیم. من به عنوان نماینده مجلس، همیشه مخالف دادن یارانه نقدی بودم. من اعتقاد داشتم که کشور ما به کشور کمیته امدادی تبدیل می شود.

در زمان مجلس هشتم قانون هدفمند شدن یارانه ها تصویب شد. اما افزایش قیمت های اقلامی مثل بنزین، خیلی شدید بود. ما در آن زمان عضو کمیسیون اقتصادی مجلس بودم. مقامات دولت آقای احمدی نژاد می گفتند ما مثل ترکیه می خواهیم تورم را به 5 درصد یا 6 درصد پایین بیاوریم.
در صورتی که کاهش تورم در آن زمان غیر قابل عمل بود و نمی شد. در سال 87 نرخ تورم به 25 درصد رسیده بود.

*بعد از اصلاح برنامه چهارم توسعه در اسفند 1383، آقای حداد عادل رئیس مجلس هفتم درباره تصویب تثبیت ها گفت که این هدیه مجلس به مردم است. چند سال بعد از آن تثبیت قیمت، افزایش چند صد درصدی قیمت تصویب شد. این نوع تغییرات کاملا متفاوت از عدم تغییر قیمت به افزایش چند صد درصدی، منافع ملی را تامین کرد یا تامین می کند؟

-به هیچ وجه آن تثبیت قیمت ها به نفع منافع ملی نبود. آن اصلا کار غلطی بود. یعنی بدون مطالعه و بدون این که ابعاد این قضیه را در نظر بگیرند، تثبیت قیمت ها را تصویب کردند. بعدها خودشان دیدند که ثابت نگه داشتن قیمت اقلامی مثل بنزین، کار اشتباهی بوده است.

آقای احمدی نژاد نیز در دوران ریاست جمهوری خودش، کارهایی را انجام داد. برخی از کارهایش را اصلا قبول نداشتیم از جمله یارانه نقدی دادن. هر تصمیم که گرفته می شود باید پاسخگوی نیازهای کشور باشد. اگر بحث هدفمند شدن یارانه ها مطرح می شود و از محل افزایش قیمت حامل های انرژی، درآمدی کسب می شود باید ناوگان حمل و نقل کشور بهبود پیدا کند.

*آقای احمدی نژاد در دوره اول ریاست جمهوری موضوع جراحی بزرگ اقتصادی را مطرح کردند. برای ایجاد تحول اقتصادی تعداد 7 طرح کلان را اعلام کردند که یکی از آنها هدفمند کردن یارانه ها بود. چرا هدفمندی یارانه ها در بین آن طرح های هفت گانه برجسته شد و باز در هدفمندی یارانه ها فقط تزریق پول نقدی به خانواده ها اجرایی شد و با جدیت دنبال شد؟

-در آن زمان در ابتدا گفتند که فقط به چند دهک درآمدی جامعه، یارانه می دهیم. بعدا گفتند خوشه بندی خانوارها را انجام می دهیم تا یارانه را پرداخت کنیم. ایده های مختلفی را مطرح کردند. شب می خوابیدیم و فردا صبح از خواب بیدار می شدیم می دیدیم دولت ایده جدید را مطرح می کند.

هدفمند شدن یارانه ها باید به این صورت اجرا می شد که مردم، فقیرتر نشوند. ما به عنوان نماینده به روستاهای مختلف می رفتیم. در روستاها مردم به ما می گفتند با این پول یارانه نقدی حتی نمی توان پول برق و گاز را پرداخت کرد.

*در متن اولیه برنامه چهارم توسعه که در مجلس ششم تصویب شد رساندن قیمت به سطح قیمت های منطقه مطرح شده بود ولی کمک جبرانی به اقشار آسیب پذیر مطرح شد. اما مجلس اصولگرای هفتم تثبیت قیمت را تصویب کرد. در مجلس هشتم که باز اصولگراها اکثریت داشتند چرا موافقت کردند با این که به همه اقشار جامعه یارانه و کمک نقدی داده شود؟

-این اتفاقات در زمان دولت آقای احمدی نژاد رخ داد. ما می گفتیم به جای این که یارانه نقدی بدهید، بیاید برای مردم شغل ایجاد کنید. ما به روستاهای زیادی می رفتیم و مردم می گفتند یارانه نمی خواهیم ولی بچه های ما بیکارند برای اینها شغل ایجاد کنید.

الان همان مشکل بیکاری به زمان دولت آقای روحانی انتقال پیدا کرده است. در آن زمان، بیکاری به یک معضل تبدیل شده بود ولی آن معضل به دولت فعلی انتقال پیدا کرده است. حتی به افرادی که در خارج از کشور زندگی می کردند یارانه دادند. متاسفانه به فقیر و غنی، یارانه نقدی دادند و واقعا اتفاق عجیب و غریبی بود.

*با دادن یارانه به همه مردم، هدفمند شدن یارانه ها تا چه حد تحقق پیدا کرد؟

- ما امکاناتی داشتیم که می توانستیم پاسخگوی نیازها باشیم ولی دولت شعارهای خاصی می داد. اینها معضلاتی بود که در کشور اتفاق افتاد. در حالی که نمی توان به فرد روستانشین در استان خراسان جنوبی است یک مبلغ مشخص یارانه بدهیم و به افراد ثروتمند هم همان مبلغ را بدهیم. با این نوع یارانه دادن، یارانه ها نتوانست هدفمند شود.

آقای احمدی نژاد اصلا می گفت پول یارانه، مال امام زمان است. می گفت ما می خواهیم این پول را بدهیم ولی بعضی ها می گویند این پول را ندهید.

*طبق قانون هدفمند شدن یارانه ها، دولت مجاز بود ظرف یک سال حداقل 10 هزار میلیارد تومان و حداکثر 20 هزار میلیارد تومان از محل افزایش قیمت اقلامی مثل بنزین و گاز، درآمد کسب کند و فقط از این محل یارانه بدهد. در عمل مقدار بیشتری بیش از آن 20 هزار میلیارد تومان به خانوارها یارانه داده شد. با یارانه دادن به تقریبا کل جمعیت کشور، دولت چندین هزار میلیارد کسری بودجه در هر سال پیدا کرد. چرا مجلس نتوانست جلوی تخلف دولت را بگیرد و این کار غیر قانونی را متوقف کند؟

-مصوباتی که مجلس دارد به این صورت است که یا دولت لایحه به مجلس می دهد یا نمایندگان مجلس، طرح تهیه می کنند و مجلس تصویب می کند. متاسفانه در لوایحی که دولت به مجلس می دهد اشکال وجود دارد و در تهیه این لوایح، کار کارشناسی درستی انجام نمی شود. وقتی از طرف مجلس هم طرحی تنظیم می شود باز کار کارشناسی درستی انجام نمی شود. وقتی با چنین وضعی مواجه هستیم، نتیجه کار همین می شود.

در آن زمان دولت فشار آورد که مجلس لایحه را تصویب کند. در حالی که یک لایحه باید در کمیسیون های تخصصی مجلس بررسی شود ولی وقتی این نوع بررسی انجام نمی شود و به صورت خام به صحن علنی برای تصویب می رود، چنین مشکلاتی قاعدتا باید رخ بدهد.

*به هر حال بخشی از یارانه نقدی که به خانوارها داده شد غیر قانونی بود و از محل های دیگری که قانون هدفمند شدن یارانه تصویب نکرده بود، تامین شد. واقعا چرا مجلس نتوانست دولت را متوقف کند؟

-دولت یک لایحه را به مجلس می آورد و مثلا می گوید اگر این کار را انجام بدهیم در پرداخت حقوق فرهنگیان دچار مشکل می شوم. این طور می شود که نمایندگان مجلس مجبور می شوند لایحه دولت را تصویب کنند.

همیشه دولت ها آمده اند مواردی را گردن نمایندگان مجلس انداخته اند. به اعتقاد من، محلس زمانی مجلس می شود که دولت نتواند همه کارها را گردن نمایندگان مجلس بیندازد.

*از 28 آذر سال 1389 که هدفمندی یارنه ها و افزایش قیمت بنزین و اقلام دیگر شروع شد تا 31 خرداد 91 حدود 62 هزار میلیارد تومان یارانه نقدی به خانوارها داده شده. حدود 32 هزار میلیارد تومان از محل دیگری به غیر از افزایش قیمت تامین شده. تا آن زمان دولت آن مقدار تخلف کرده است. از بانک مرکزی پول گرفته یا از بودجه شرکت های آب و فاضلاب و گاز، پول می گرفته برای یارانه دادن که همه اینها غیر قانونی بوده است. هیچ سازوکاری وجود نداشت که مانع دولت شود و آن وضع را تداوم ندهد؟

-همیشه دولت به بانک مرکزی بدهکار بوده. خیلی اتفاقاتی از این قبیل رخ داده است. به سمتی رفتند که یارانه نقدی باید ماه به ماه به مردم داده می شد. از آن طرف شرکت اب و فاضلاب و بقیه شرکت های دولتی، این طور نیستند که دولت از آنها پول بخواهد و آنها ندهند.

*مجلس از آقای احمدی نژاد در خصوص همین تخلفات مربوط به یارانه دادن به قوه قضاییه شکایت کرد. شما پیگیری کردید که وضعیت آن پرونده به کجا کشید؟

-پرونده این تخلفات به قوه قضاییه رفته است. قوه قضاییه باید به این موضوع رسیدگی کند. به هر حال در کشور ما تفکیک قوا وجود دارد.

*از زمان اجرای هدفمند شدن یارانه ها تا الان که حدود 75 میلیون نفر یارانه دریافت می کنند بیش از 250 هزار میلیارد تومان در این چند سال یارانه نقدی داده شده. تامین بخشی از بودجه یارانه با تخلف انجام می شود و از بخش های دیگر گرفته شده و خارج از چارچوب قانون به مردم یارانه داده می شود.
در وضعیت فعلی که وعده های انتخاباتی مبنی بر افزایش میزان یارانه طرح می شود این وعده دادن ها را چگونه ارزیابی می کنید؟

-هر کدام از این نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری که آمده اند و تبلیغات انتخاباتی را شروع کرده اند و یک کاندیدا می گوید سه برابر افزایش می دهم و دیگری می گوید چهار برابر افزایش می دهم، همه اینها غلط است. این یک بدعت خیلی بدی است که ما برای این که رای جمع کنیم بگوییم یارانه را چند برابر افزایش می دهیم.

سوال ما این است که بودجه افزایش چند برابری یارانه را از کجا می خواهند تامین کنند. چرا باید این وعده ها را مطرح کنند که بعدا هم امکان عملی شدن آن وجود ندارد. مگر چهار برابر کردن میزان یارانه، شوخی است.

*به هر حال آقای احمدی نژاد چندین هزار میلیارد تومان از بانک مرکزی برای دادن یارانه نقدی به مردم گرفته بود و پول بانک مرکزی پس داده نشد. مقداری از کسری های بودجه یارانه از محل های دیگر که غیر قانونی بوده تامین کرده است یعنی از بودجه شرکت های دولتی و موسسات دیگر. با توجه به این که دو دوره نماینده مجلس بوده اید به نظرتان راهی وجود دارد که بخواهند از جاهایی از بودجه کشور بخواهند بودجه ای جمع کنند و برای یارانه اختصاص بدهند؟

-من اعتقاد دارم که اگر نامزدهای انتخاباتی، موضوع یارانه را برجسته نکنند، خیلی بهتر است.

*آیا امکان این هست که از این تعداد 75 میلیون نفری که یارانه می گیرند حدود 30 میلیون یا 40 میلیون نفر حذف شوند و فقط به 20 میلیون یا 30 میلیون نفر یارانه داده شود؟

-واقعیت این است که بعضی از دهک های درآمدی بالا، پول های بادآورده دارند و خیلی وضع خوبی دارند. بعضی از افراد یارانه بگیر را حذف کردند. بعضی از افراد حذف شده به حذف خود اعتراض کردند و درخواست دارند که دوباره یارانه بگیرند. بدعت خیلی بدی گذاشته شده.

در ابتدای اجرای هدفمند شدن یارانه ها، به ایرانیان خارج از کشور هم یارانه دادند. فردی که در آمریکا و مثلا در لس آنجلس زندگی می کند و پولش از پارو بالا می رود، به او هم یارانه دادند.
در وضع فعلی چند حالت می تواند اتفاق بیفتد. یک حالت این است که بگویند ما به طور کلی می خواهیم یارانه را قطع کنیم و اصلا نمی توانیم یارانه بدهیم.

*الان برخی از کاندیداها موضوع افزایش چند برابری یارانه را مطرح کرده اند. اگر در وضعیت جدید احتمالی اگر افزایش یارانه از محل افزایش قیمت حامل های انرژی مثل بنزین و گاز و برق عملی شود، با توجه به ایتن که کاهش قیمت نفت در سطح جهانی و منطقه ای داشته ایم، آیا امکان افزایش قیمت از این طریق وجود دارد؟

- وزارت نفت اعلام کرده است که نمی خواهیم قیمت حامل های انرژی را افزایش بدهیم.

*اگر وعده افزایش چند برابری یارانه بخواهد تحقق پیدا کند یا باید مثلا تعداد 30 یا 40 میلیون نفر از یارانه بگیران کم شود و به افراد کم درآمد یارانه بیشتری داده شود یا باید افزایش قیمت بنزین و گازوئیل و برق را تجربه کنیم.

-من شخصا اعتقاد دارم که یارانه را کلا قطع کنند و برای جوانان و مردم شغل ایجاد کنند. ما فقط 800

منبع: عصر ایران

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.asriran.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «عصر ایران» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۳۲۱۶۲۹۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

رئیسی: از قیمت کالاها مطلع هستم /موشک جواب موشک است/عضو گروه و حزبی نیستم /ابربدهکاران بانکی که پچ‌پچ جلسات و محافل بود را علنی کردیم

به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین، سیدابراهیم رئیسی در دهمین گفت‌وگوی زنده تلویزیونی با بیان اینکه به عملیات وعده صادق باید در رسانه ملی و محافل علمی، سیاسی و امنیتی پرداخته شود، گفت: عملیات وعده صادق احساس غرور ملی بود و از نقاط عطف اجماع‌ساز میان همه مردم و صاحبان اندیشه و تفکر با هر سلیقه‌ای بود و همه این کار را ستودند.

بنا به روایت ایسنا، وی با اشاره به جنایت علیه بشریت و کودک‌کشی رژیم صهیونیستی،‌ خاطرنشان کرد: اقدامات رژیم صهیونیستی صفحه‌ای سیاه و اوج بی‌رحمی و جنایت را نشان می‌دهد، اما تا امروز پیروز میدان مردم مقاوم فلسطین بوده و رژیم صهیونیستی و حامیان او شکست‌خورده هستند.

ایران قوی است که می‌تواند گزینه نظامی را از روی میز حذف کند

رئیسی با بیان اینکه حمایت از فلسطین نه در دانشگاه‌های غرب که در هرجای دنیا دیده می‌شود، گفت: رژیم صهیونیستی در این درماندگی خود به کنسولگری ایران در دمشق حمله کرد و رهبری انقلاب بر تنبیه این رژیم پس از این واقعه تاکید کرد و در نهایت جلوه‌ای از همکاری میدان، دیپلماسی و رسانه در عملیات وعده صادق دیده شد و نشان داد ایران قوی است که می‌تواند گزینه نظامی را از روی میز حذف کند؛ باید با قدرت پیش رفت.

وی تاکید کرد: معتقدیم در برابر دیپلماسی التماسی می‌توان جلوه‌ای از قدرت جمهوری اسلامی را نشان داد که سایه جنگ را از کشور دور کند و سرریز همین اقتدار را می‌توان در ابعاد دیگر از جمله رفع مشکلات اقتصادی هم به کار گرفت.

رئیس دولت سیزدهم تاکید کرد: برداشت من این است که «وعده صادق» نقطه اقتدار جمهوری اسلامی ایران است و این نقطه اقتدار آثار خود را در زمینه‌های دیگر از جمله اقتصاد کشور نشان می‌دهد. اگر این عملیات غرورآفرین اجماع‌ساز بود و همه در کنار هم آن را تحسین کردند می‌توان از این فرصت برای اجماع در حل مشکلات کشور هم به کار گرفت.

رئیسی در پاسخ به این پرسش که راه‌حل مشکلات کشور موشک است یا مذاکره و یا هردو، تصریح کرد: ما بارها اعلام کردیم جمهوری اسلامی دست کشورهایی را که بخواهند با ما روابط خوبی داشته باشند می‌فشاریم؛ چه در آسیا و چه در اروپا تا روابط خوبی شکل گیرد. البته دشمن ایران‌هراسی را امروز تشویق می‌کند اما می‌بینیم که این ترفند جواب نداده است و مسئله فلسطین مسئله دنیا شده است. این نشان داد موضع جمهوری اسلامی درست است. بارها به کشورهای منطقه هم نشان دادیم که ایران دوست آنان است. رئیس اقلیم کردستان در دیداری که با او داشتم تاکید می‌کرد کاری که حاج قاسم سلیمانی برای دفاع از اقلیم انجام داد تا داعش در آنجا به هدف خود نرسد، هرگز از یاد مردم کرد پاک نمی‌شود.

هیچوقت میز مذاکره را ترک نکردیم /موشک جواب موشک است

وی تاکید کرد: پیام وعده صادق این است که ما مقابل هرکسی که مقابل جمهوری اسلامی بایستد می‌ایستیم و با هرکسی بخواهد با ما روابط خوبی داشته باشد روابط خوبی خواهیم داشت. ما هیچوقت میز مذاکره را ترک نکردیم، اما اروپا و آمریکا عهدشکنی کردند. ما انحرافی در فعالیت‌های هسته‌ای نداریم و بارها بازرسان آژانس آن را اعلام کردند، اما گوش شنوایی وجود ندارد. اینکه فقط مذاکره بتواند همیشه پاسخگو باشد نیست، در جایی موشک می‌تواند و در جایی هم مذاکره. در واقع موشک جواب موشک است.

تولید مسکن در کشور فعال است

رئیسی همچنین با اشاره به اینکه ساخت چهار میلیون مسکن در چهار سال نیاز کشور و تاکید قانون است، یادآور شد: اگر در سال‌های گذشته شاهد تولید مسکن با توجه به نیاز مردم بودیم امروز با این مشکلات مواجه نبودیم، اقدامات در زمان خود انجام نشده است و کمبود در کشور احساس می‌شود. امروز شاهد تولید ۲ میلیون و ۴۰۰ هزار مسکن در کشور هستیم. مسکن روستایی فعال است و اکنون بیش از ۲۶۰ هزار مسکن در این بخش تحویل دادیم. ۱۰۰ هزار مسکن تحویل مددجویان شده است. تولید مسکن در کشور فعال است، اما حتماً به صورت آپارتمان نیست به شکل ویلایی هم هست.

دولت حتماً به وعده ساخت مسکن کمک می‌کند، اما به کمک مردم نیاز داریم

رئیس دولت سیزدهم ادامه داد: امیدواریم با کار جدی که در وزارت راه یا همکاری مردم، تعاونی‌ها، نیروهای مسلح و دانشگاه‌ها برای تولید مسکن در حال انجام است، وعده ما عملی شود. از وعده‌های دولت که به دنبال تحقق کامل آن است حتماً ساخت مسکن است. اطمینان می‌دهیم دولت حتماً به وعده ساخت مسکن کمک می‌کند اما در عین حال به کمک خود مردم هم نیاز داریم.

وی یادآور شد: در مسکن مهر وقتی کار را شروع کردیم ۲۴۰ هزار تعهد ساخت مسکن داشتیم. دولت‌های قبلی متعهد شده بودند اما این کار را انجام دادیم و ۱۴۰ هزار مسکن از این میزان به مردم تحویل شده است. ساخت مسکن کمی طول می‌کشد و امیدواریم بتوانیم این امر را به خوبی پیش ببریم.

رئیسی در پاسخ به پرسشی درباره آمارهای مهار نسبی رشد تورم و نقدینگی از یک‌سو و محسوس نبودن این امر در زندگی مردم، تصریح کرد: علت‌ها را باید از میان برد تا تورم کاهش یابد. ما با تورم نزدیک ۶۰ درصد شروع کردیم و تلاش کردیم کسری بودجه نداشته باشیم یا کسری بودجه‌ای که وجود داشت را با ایجاد درآمد تلاش کردیم پیش ببریم نه با استقراض و چاپ پول. در سالهای بعد هم تلاش کردیم هزینه‌ها را افزایش ندهیم و بودجه را هم تراز ارائه کنیم تا کسری بودجه که در این زمینه موثر است وجود نداشته باشد.

رئیسی گفت: رشد نقدینگی در این دولت ۲۳ درصد است و این چیزی است که بسیاری باور نمی‌کردند. این موفقیتی است که دولت توانسته است به آن برسد. همچنین بر وجود انظباط مالی و اضافه برداشت موسسات مالی و اعتباری تاکید کردیم تا اگر این روند ادامه یابد حتی این موسسات را منحل کنیم.

از قیمت کالاها و وضعیت سفره مردم مطلع هستم

وی تصریح کرد: من روزانه آمار می‌گیرم نه هفتگی، روزی نمی‌گذرد مگر اینکه از قیمت کالاها و وضعیت سفره مردم مطلع هستم و این مبالغه نیست و حساسیت من بر این موضوع است.

تورم روز به روز کاهشی می‌شود

رئیس دولت سیزدهم یادآور شد: تورم به کانال ۳۰ درصد رفته است و روز به روز کاهشی می‌شود که تأثیر خود را بر قیمت‌ها خواهد گذاشت. تلاش کردیم فشارها بر اقشار ضعیف، مستمری‌بگیران و مددجویان کاهش یابد. طرح کالابرگ هم برای همین بود که کالاهای اساسی با قیمت ثابت به دست مردم برسد. این اقدامات همه در جهت فقرزدایی است و کمکی به خانواده‌های نیازمند است که آب، برق، گاز و بیمه سلامت این خانواده‌ها رایگان شود.

رئیسی گفت: توانمندسازی مددجویان هم از اقدامات ما در این زمینه است. ۱۰۰ هزار نفر از چتر حمایتی کمیته امداد خارج شده‌اند و اولین‌بار است که کسی پشت نوبت کمیته امداد نیست. نمی‌خواهم بگویم این امر مسئله را حل می‌کند یا کسی در کشور چنین نیست اما الان در وزارت رفاه سامانه‌ای آماده شده تا هرکسی در کشور نیازمند است به این سامانه اعلام کند تا دولت برود و آنان را تحت پوشش قرار دهد.

دولت بر مشکلات اقتصادی واقف است

وی یادآور شد: تلاش شده تا در زمینه حقوق کارگران، کارمندان و بازنشستگان اقداماتی انجام شود تا در وضعیت تورمی فشار اقتصادی بر آنان کمتر شود مثلاً تغییر حقوق در این زمینه تاثیر داشته است. دولت بر مشکلات اقتصادی واقف است و تلاش می‌کند این مشکلات را روزبه‌روز کاهش دهد.

رئیسی در پاسخ به پرسشی درباره مالیات بر سوداگری و برنامه دولت در این زمینه، اظهار کرد: زنجیره تامین، تولید تا مصرف باید کنترل شود و این کنترل هم همیشه نباید دولتی باشد، اتحادیه‌ها، اصناف و اقشار می‌توانند در این زنجیره نظارت و کنترل داشته باشند. در زمینه مسکن، نظام‌بخشی به بنگاه‌های معاملات بسیار مهم بود که در این دولت با همکاری خود بنگاه‌ها انجام شد. این دولت تاکید دارد با ایجاد انضباط با سوداگری و تخلفات برخورد کند. برخورد با سوداگری و سودجویان در بازار حتماً مورد توجه و پیگیری دولت است تا قوانین در این زمینه را با قدرت اجرا کند.

رئیس دولت سیزدهم در پاسخ به پرسشی درباره گسترش عدالت اجتماعی و فرهنگی، گفت: در اولین بودجه‌ای که به مجلس تقدیم کردیم تلاش کردیم براساس آمایش سرزمینی بودجه را توزیع کنیم. امکانات تحصیلی، جاده‌های روستایی و حل تنش آبی روستاها را در این زمینه در نظر گرفتیم و امروز از ۱۰ هزار روستا که تنش آبی داشت مشکل ۵ هزار روستا در این دولت حل شده است. هدف دولت حل کامل این مشکل است.

وی تاکید کرد: عدد روستاهایی که مثلاً در زمینه فیبر نوری به آن‌ها توجه شده بیشتر از مناطق شهری و مناطق به اصطلاح بیشتر پیش چشم بوده است. توجه به مناطق کم برخوردار از نظر ساخت جاده، خانه بهداشت، ساخت مدرسه و امکانات دیگر با نگاه عدالت‌محور عمل کردیم.

به همه بخش‌ها توجه عادلانه داریم

رئیسی یادآور شد: جایی که احساس کنیم امری خلاف عدالت صورت گرفته حقیقتا برافروخته می‌شویم و آن را شایسته دولت و نظام اسلامی نمی‌دانیم. حتماً به همه بخش‌ها توجه عادلانه داریم.

ابربدهکاران بانکی که پچ‌پچ جلسات و محافل بود را علنی کردیم

رئیس دولت سیزدهم با اشاره به موضوع گشت ارشاد مدیران، گفت: کاری که عدالت را نقض می‌کند فساد است‌. از ابتدا اعلام کردیم ساختارهای فسادزا را اصلاح می‌کنیم، آن‌هم با ایجاد شفافیت در عمل نه با سخن. صدور مجوزها را دیدیم که چگونه اصلاح شد، سامانه تجارت بیش از ۹۰ درصد در حال اجراست و این سامانه‌ها از ایجاد فساد جلوگیری می‌کند. ابربدهکاران بانکی که پچ‌پچ جلسات و محافل بود را علنی کردیم تا کسی اینگونه عمل نکند. گام‌های خوبی برای شفاف‌سازی و برخورد با افراد مختلف در دولت برداشته‌ایم.

وی یادآور شد: وقتی اعلام می‌کنیم نزدیک ۱۰۰ نفر از مسئولان بخش‌های مختلف که همگی هم مشکل نداشتند، اما احساس ناکارآمدی‌شان وجود داشت و برخی که در موارد نادر مسئله داشتند، همه جابه‌جا شدند در راستای همین گشت ارشاد مدیران و نظارت است.

رئیسی تصریح کرد: گشت ارشاد مدیران در سطح کشور در حال اجراست. تغییر، تذکر و هشدار در این زمینه انجام میشود و هرجا لازم است جابه‌جایی هم صورت می‌گیرد. ما خط قرمزی در این زمینه نداریم. من نه از گروه، حزب یا جریان خاصی نیستم. دولت ما مردمی است و ما با مردم ارتباط داریم. هرجا احساس کنیم رودربایستی نداریم و در همه شوراهای اداری اعلام کردیم و تجربه کردیم که ۲۰ مدیر تشویق شدند و ۱۰ مدیر هم برکنار که البته گفتیم همه آنان مشکلی نداشتند بلکه موضوع کارآمدی در مسئولیت بیشتر مطرح بوده است.

از گروه، حزب یا جریان خاصی نیستم، دولت ما مردمی است

رئیسی تصریح کرد: گشت ارشاد مدیران در سطح کشور در حال اجراست. تغییر، تذکر و هشدار در این زمینه انجام میشود و هرجا لازم است جابه‌جایی هم صورت می‌گیرد. ما خط قرمزی در این زمینه نداریم. من از گروه، حزب یا جریان خاصی نیستم. دولت ما مردمی است و ما با مردم ارتباط داریم. هرجا احساس کنیم رودربایستی نداریم و در همه شوراهای اداری اعلام کردیم و تجربه کردیم که ۲۰ مدیر تشویق شدند و ۱۰ مدیر هم برکنار که البته گفتیم همه آنان مشکلی نداشتند بلکه موضوع کارآمدی در مسئولیت بیشتر مطرح بوده است.

رئیس‌جمهوری با اشاره به لزوم وجود نشاط اجتماعی، گفت: میزان کتابخوان در مناطق غیربرخوردار که در این دولت افزایش یافته است نشان می‌دهد این امر مسبوق به سابقه نبوده است. اقداماتی برای نمایشگاه کتاب انجام دادیم و سال گذشته یک میلیون و ۶۰۰ هزار جلد کتاب به روستاها ارسال کردیم. امسال هم در زمینه عدالت فرهنگی و اجتماعی برای نمایشگاه کتاب برنامه‌ریزی کردیم.

وی یادآور شد: در سال گذشته ۲۵ میلیون نفر در رویدادهای فرهنگی مختلف حاضر شدند که جلوه نشاط اجتماعی است. به این معنا هم نیست که مردم مشکل ندارند، مشکل هم دارند اما نشاط اجتماعی نیز وجود دارد. آمار سفرها هم همین را نشان می‌دهد اما کافی نیست و باید گام‌های بیشتری برداشته شود.

2727

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید. کد خبر 1904093

دیگر خبرها

  • ببینید | روایت کاندیدای انتخابات مجلس از دعوای شدید خود با فردوسی‌پور و علیخانی
  • رئیسی: از قیمت کالاها مطلع هستم /موشک جواب موشک است/عضو گروه و حزبی نیستم /ابربدهکاران بانکی که پچ‌پچ جلسات و محافل بود را علنی کردیم
  • تنور داغ رقابت انتخاباتی ۴ کاندیدای مجلس در کرمانشاه زیر بارش‌ها
  • آنچه در مناظره انتخاباتی کاندیداها در دانشگاه لرستان گذشت
  • پخش مناظره انتخاباتی دو کاندیدای دور دوم انتخابات در صدا و سیمای اردبیل
  • بهره وری غیر اصولی آب مشکلات آینده را بیشتر می‌کند
  • تمدید طرح فجرانه کالابرگ الکترونیکی دور از انتظار نیست
  • فوری | واریزی مددجویان تحت پوشش ۳ برابر شد
  • طرح فجرانه کالابرگ الکترونیکی تمدید می‌شود؟
  • بازی جدید قالیباف برای حفظ صندلی ریاست /تندروها شمشیر را از رو بسته اند /وعده های عجیب کاندیداهای ریاست مجلس