Web Analytics Made Easy - Statcounter

ساعت24-پژویان معتقد است: «اصلاح قیمت‌ها نسبی، یکی از سیاست‌های اساسی برای اصلاح ساختار است که اگر به درستی اجرا می‌شد و به نتیجه می‌رسید، در حال حاضر صنایع شکوفا می‌شدند.»

می‌گویند جمشید پژویان تئوریسین هدفمندی یارانه‌ها بوده و بنا به گفته وی، همواره در کلاس‌های درس خود درباره آثار وجود یارانه‌ها و اصلاح قیمت‌های نسبی تدریس می‌کرده است؛ قانونی که پس از گذشت 7 سال و اندی خروجی مناسبی نداشته است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

او دلیل این موضوع را عدم اجرای درست هدفمندی یارانه می‌داند.

به اعتقاد پژویان، «به دلیل ناتوانی ما در شناسایی افراد، به جایی رسیدیم که الان یارانه به صورتی تقسیم می‌شود که ثروتمندترین نیز آن را می‌گیرد.» وی یادآور می‌شود: «من در مورد هدفمندی یارانه‌ها به شمس‌الدین حسینی گفتم که باید نرخ استهلاک نزولی را اجرایی کنید، به جای این‌که به بخش صنعت یارانه بدهید.» رییس سابق شورای رقابت تاکید می‌کند: «ما باید سیاست‌های اقتصادی را که اصلاح ساختار را به دنبال دارد، اجرایی کنیم.» پژویان متذکر می‌شود: «اصلاح قیمت‌ها نسبی، یکی از سیاست‌های اساسی برای اصلاح ساختار است که اگر به درستی اجرا می‌شد و به نتیجه می‌رسید، در حال حاضر صنایع شکوفا می‌شدند.»

آنچه در ادامه می‌خوانید، مشروح گفت‌وگوی خبرآنلاین با رییس سابق شورای رقابت است.

* دولت‌های نهم و دهم یکی از پردرآمدترین دولت‌ها از ابتدای انقلاب بودند؛ تا جایی که در این دوره حدود 700، 800 میلیارد دلار درآمد نفت ایجاد شد. اما در دولت احمدی‌نژاد شاهد توسعه اقتصادی و رشد اقتصادی بالا نبودیم. چرا این اتفاق افتاد؟

بودجه‌ای که دولت دارد، این بودجه را هزینه می‌کند؛ یک مقدار بابت هزینه‌های عمرانی و بخشی هم هزینه‌های جاری است. رشد اقتصادی در اثر سرمایه‌گذاری بخش خصوصی به وجود می‌آید. یعنی بانک‌ها برای بخش خصوصی امکانات وام‌گیری فراهم می‌کنند و در عین حال بخش خصوصی با پس‌انداز خود، سرمایه‌گذاری مجدد انجام می‌دهد. یا این‌که به سمت سرمایه‌گذاری‌های جدید می‌رود. مجموعه این اتفاقات، باعث افزایش تولید و رشد اقتصادی می‌شود. این‌که درآمد دولت بالا رود، به تنهایی دلیلی ندارد که به رشد اقتصادی بالا منتهی شود. اگر اشتباه نکنم، ما در آن دوران رشد 5، 6 درصد را داشتیم.

از سوی دیگر، گاهی اوقات رشد اقتصادی متاثر از اتفاقاتی است که از نظر معنای اقتصادی کاملا روشن است چیست، ولی از نظر مردم معلوم نیست چیست، یعنی گمراه می‌شوند. برای مثال، در دهه 60 در یکی دو سال تقریبا فروش نفت نزدیک به صفر شده بود، اما پس از آن یک‌مرتبه این مانع برداشته شد و دوباره صادرات نفت به شدت بالا رفت؛ یعنی به سطح قبلی بازگشت. در همان سال رشد اقتصادی نزدیک به 11 درصد بود. در صورتی که این رشد واقعی نبود. این مانند اتفاقی بود که در دوران تحریم و بعد از تحریم رخ داد.

در دوران تحریم و در سال 1392 رشد اقتصادی منفی شد. دلیل آن کاملا روشن بود. زمانی که صادرات نفت به یک‌سوم رسید، در نتیجه تولید نفت نیز به همین ترتیب کاهش یافت. از طرف دیگر، ارزش ریال پایین آمد و قیمت دلار سه برابر شد. در واقع کاهش درآمد ارزی باعث شد که واردات که آن زمان حدود 100 میلیارد دلار بود، به شدت کاهش یابد. از این 100 میلیارد دلار، نزدیک به 70 درصد کالاهای واسطه‌ای بودند. یعنی کالاهایی که برای بخش خصوصی و تولید حیاتی بود. به این ترتیب، خودبه‌خود میزان تولید واحدهای تولیدی کاهش یافت. مجموعه همه این مسایل باعث شد که رشد اقتصادی منفی شود.

اما زمانی که تحریم‌ها در سال 93 برداشته شد و ما تا حدودی گشایش صادرات پیدا کردیم، یک مرتبه رشد اقتصادی بهبود پیدا کرد. این رشد واقعی نبود، بلکه ما داشتیم به گذشته برمی‌گشتیم. بعد از آن هم که ما دیدیم تورم کاهش پیدا کرد، باز هیچ سیاست‌گذاری خاصی که دولت ضد تورم انجام داده باشد، اصلا وجود نداشت. سال 1391 زمانی که تحریم اتفاق افتاد، در سال 1392 شاهد یک جهش در قیمت‌ها بودیم. در سال 1392 مذاکرات که شروع شد، در این دوره دیگر تشدید تحریم‌ها اتفاق نیفتاد، بلکه مقداری هم گشایش ایجاد شد. بنابراین ما وقتی سال 1392 را با سال 1393 مقایسه کنیم، تورم 11، 12 درصد می‌شود. اما وقتی سال 1393 را با سال 1391 مقایسه کنید، می‌بینید تورم باز نزدیک به 30 درصد است.

* شما عنوان کردید رشد اقتصادی در اثر سرمایه‌گذاری بخش خصوصی به وجود می‌آید. ولی در دوره احمدی‌نژاد رشدی در سرمایه‌گذاری نمی‌دیدیم.

ببینید، اصولا ما مشکل در رشد اقتصادی داریم و این برمی‌گردد به شاید حتی قبل از انقلاب. قبل از انقلاب هم بخش عمده‌ای از رشدی که ایجاد می‌شد، بابت سرمایه‌گذاری‌های دولت بود. بعد هم با افزایش قیمت نفت، هزینه‌های ما افزایش پیدا کرد. بخش خصوصی در کجا باید سرمایه‌گذاری کند؟ به طور قطع در بخش تولید. زمانی که بازده بخش صنعت 6 درصد یا به اندازه 7 درصد است، اما بازده تجارت 300، 400 درصد است و به جز یکی دو سال گذشته که رکود بازار مسکن وجود داشت، در گذشته بازده مسکن نیز 200 درصد بود، کدام سرمایه‌گذاری در بخش صنعت سرمایه‌گذاری می‌کند؟ به همین دلیل ما رشد اقتصادی واقعی نداریم.

  

* به هر حال دولتی که پول دارد، با دولتی که منابع در اختیار ندارد، متفاوت است. این‌که در دولت احمدی‌نژاد منابع مالی فراوان به بخش سرمایه‌گذاری نرفته، محل سوال است؟

من دفاع از سیاست‌های هیچ‌کدام از دولت‌ها نمی‌کنم. من نقد می‌کنم از سیاست‌گذاری‌هایی که از ابتدا به غلط داشتیم. بهتر است بگویند مشکل اساسی اقتصاد کشور چیست و چرا ما رشد نداریم. درست است که ما ثروت خوبی داشتیم. الان هم درآمدهای نفتی و گازی خوبی داریم. چرا رشد ایجاد نمی‌شود؟ دلیل آن این است که مشکلات ساختاری داریم. همان‌طور که گفتم، زمانی که بازده بخش صنعت 6 تا 7 درصد است، چه کسی حاضر است در این بخش سرمایه‌گذاری کند؟ ما اصلا چارچوب مفاهیم اقتصادی را بلد نیستیم. ما می‌خواهیم از طریق سیاست‌های کلان اقتصاد، مشکلات ساختاری اقتصاد را حل کنیم؟ اصلا کجای علم اقتصاد یک چنین مساله‌ای را به صورت تئوریک نشان داده است؟

در حال حاضر اقتصاد کشور در رکود است. بخش خودرو هم چنین شرایطی را دارد. ما یک‌سری خودرو گران بی‌کیفیت را هم می‌خواهیم دست مردم بدهیم. اگر هم مردم این خودروها را می‌خرند، از روی ناچاری است، چون ما دیوار گمرک را برای واردات خودروها به حدی بالا بردیم که بازار خودروهای داخلی انحصاری شده است. پس از کاهش شدید ارزش ریال، چه کسی دیگر می‌تواند خودرو 200، 300 میلیون تومانی بخرد؟ از سوی دیگر، در آن سال‌ها قطعات نیز از چین واردات می‌شد. بنابراین کاملا مشخص است که وقتی ارزش دلار سه برابر می‌شود، قیمت قطعات نیز بالا می‌رود.

  

* اگر به خاطر داشته باشید، در همان دوره آقای احمدی‌نژاد پشت تریبون عنوان کردند که پراید کیلویی چند. اما در دولت او قیمت پراید سه برابر شد.

همان زمانی بود که من در شورای رقابت به سختی با صنایع خودرو در مبارزه بودم. در یک جلسه دو دستگاهی که باید حافظ منافع مردم باشند، به اضافه چند نماینده مجلس و وزارت صنایع، از خودروسازان دفاع می‌کردند. در واقع من یک طرف بودم، بقیه یک طرف دیگر.

  

* شما از سال 1388 تا 1392 رییس شورای رقابت بودید. چرا آن زمان نمی‌گذاشتند شورای رقابت قدرت داشته باشد؟

ببینید، داستانی وجود دارد که می‌گوید یک نفر صاحب فرزند پسر شد و نام آن را رستم گذاشت. بعد خود این فرد از فرزند خود می‌ترسید. این‌ها هم قانون شورای رقابت را به مجلس فرستادند و تصویب شد. حالا که شورای رقابت قانون شده بود، دولت می‌دید که ای‌داد بی‌داد، همان داستان رستم است. طرف اول شورای رقابت دولت بود. دولت در ایران قلب اقتصاد را در اختیار دارد، بنابراین وزارتخانه‌هایی که درآمدهای هنگفت از بعضی از بخش‌ها دارند، مقابل شورای رقابت می‌ایستادند. شورای رقابت به دنبال این بود که به صورت علمی قیمت‌ها را تعیین کند. ما مجبور بودیم یک اختیاراتی را از ۵، ۶ وزیر بگیریم. به تبع این وزرا به شدت مقاومت می‌کردند.

شورای رقابت همه این‌ها را می‌خواست کنار بزند و به صورت علمی قیمت‌ها را تعیین کند. دو مدیرعامل خودروسازی بزرگ کشور هم در شورای رقابت گفتند ما از نظر علمی به دستورالعملی که برای قیمت‌گذاری خودرو داده‌اید، اعتراض نداریم. کمیسیون صنایع مجلس نیز عنوان کرد ما با این دستورالعمل مشکلی نداریم. در صداوسیما هم گفتند ما با دستورالعمل مشکلی نداریم. این دستورالعمل براساس یک سال پایه بود. گفتند ما در آن سال پایه ضرر کرده بودیم. من گفتم یعنی چه؟ خودتان وقتی که ترازتان را نشان دادید، هر کدام حدود ۵ هزار میلیارد تومان سود برده بودید. نماینده‌شان گفت این ساختگی بود. یکی از نمایندگان در این‌جا وسط آمد و گفت یعنی شما خودتان می‌گویید حساب‌سازی کرده‌ایم؟!

دلیل این مساله چه بود؟ بسیاری از هزینه‌هایی که ارتباطی به خودرو نداشت را هم خودروسازان روی قیمت خودرو می‌آوردند؛ مثل سودی که به بانک‌ها می‌دادند بابت سرمایه‌گذاری‌هایی که مثلا در مالزی یا در جای دیگری کرده بودند یا بانک ایجاد کرده بودند.

* چند درصد بود؟

الان به خاطر ندارم. به‌هرحال ما در آن زمان مجبور بودیم اختیاراتی را از 5، 6 وزیر بگیریم.

* مقاومت‌ها بیشتر از کدام سمت بود؟

از سمت وزرا. از وزیر ارتباطات گرفته درباره مخابرات تا وزیر صنایع درباره خودروسازی. ما با وزیر نیرو خیلی بهتر کنار آمدیم، چون کمیته‌ای که تشکیل دادم، ۳ نفر از وزارت نیرو بودند که می‌شناختم و به کارشان وارد بودند، آنها را برای تعیین دستورالعمل قیمت برق آوردم. ولی باز هم تمایل به این سمت بود که این کمیسیون که دستورالعمل قیمت را تعیین می‌کرد، به وزارت نیرو برود. اما من مخالفت کردم. براساس یکی از مواد، شورای رقابت می‌توانست اختیارات خود را به صورت مشروط و موقت به کمیسیون‌های بخشی بدهد. مثلا می‌توانستیم یک کمیسیون بخشی برای قیمت برق تشکیل دهیم و اختیاراتی را به این کمیسیون بدهیم، اما نه این‌که این کمیسیون به وزارت نیرو برود. اما من در کل توانستم خاکریز به خاکریز و سنگر به سنگر همه این‌ها را بگیرم.

  

* برخی از کارشناسان معتقدند که سیستم اقتصادی دولت احمدی‌نژاد بیشتر شبیه به یک دورهمی می‌ماند.

من هرگز در هیچ جلسه مشاوره‌ای و هیچ یک از جلسات هیات دولت و کمیسیون‌ها شرکت نداشتم. من فقط کار خودم را در شورای رقابت انجام می‌دادم. البته بابت خواسته‌هایی که مرکز ملی رقابت داشت، نامه‌نگاری می‌کردم. من با مجلس هم در تماس بودم، به خصوص در مسایل بودجه‌ای. من حداقل باید 100، 150 کارشناس زبده می‌داشتم، اما من با 6 کارشناس کار می‌کردم، چون بودجه‌ای وجود نداشت. اصلا در سال اول برای ما بودجه نگذاشتند. سازمان برنامه و بودجه برای ما بودجه نگذاشت که من تلفن زدم به دوستان در مجلس که شما لااقل یک بودجه‌ای را به شورای رقابت اختصاص دهید که آنها یک میلیارد تومان بودجه برای ما تعیین کردند. این رقم به پول آب و برق و... هم نمی‌رسید.

* همین‌که بودجه‌ای برای شورای رقابت نمی‌گذاشتند، نشان می‌دهد که به شورای رقابت اعتقاد نداشتند؟

ببینید، واقعا سر همین بودجه بارها رییس دولت، رییس سازمان برنامه و بودجه را خواست. رییس دولت شخصا از حساب ریاست‌جمهوری 500 و یا 700 میلیون خارج از شمول به شورا پرداخت می‌کرد. ولی وقتی 6 وزیر با من و حرکت من مخالف بودند، بقیه نیز به تبع آنها حرکت می‌کردند. در نتیجه نه‌تنها 6 وزیر، بلکه بخش‌های دیگر دولت نیز سعی می‌کردند کارشکنی کنند. مثل سازمان برنامه و بودجه که برای این‌که بودجه‌ای به شورا تخصیص دهد، جان ما را به لبمان می‌رساندند.

واقعیت این است که من در ابتدا توانستم سنگر به سنگر حرکت کنم تا شورای رقابت قدرت خود را نشان دهد.

* برخی معتقدند که جمشید پژویان، پدر معنوی دولت احمدی‌نژاد بوده است. این را قبول دارید؟

خیر، من گفتم واقعا احمدی‌نژاد حمایت کامل از شورا و مرکز ملی رقابت می‌کرد. تقریبا تمام خواسته‌ها و نامه‌های من را بدون استثنا تایید می‌کرد. ولی این‌که من رابطه‌ای داشته باشم در مورد سیاست‌گذاری‌های دولت، به هیچ‌وجه این‌گونه نبود. البته من از زمانی که دوره دکترای اقتصاد را تدریس می‌کردم، در مورد یارانه‌ها و مشکلاتی که در اقتصاد ایران از نظر اصلاح قیمت‌ها نسبی وجود دارد، در تمام کلاس‌ها بحث می‌کردم. حتی در مورد موانعی که وجود دارد و این‌که بخش صنعت سرمایه‌گذاری مجدد نمی‌کند و دارد مستهلک می‌شود نیز بحث می‌کردم. در مورد مشکلات قیمت‌ها و اصلاح قیمت‌های نسبی به شدت در کلاس‌های من بحث می‌شد. در مورد این‌که دولت قیمت‌های خود را فریز می‌کند، اما تورم بقیه قیمت‌ها را بالا می‌برد، به خصوص در مورد قیمت حامل‌های انرژی دائما بحث می‌کردم.

زمانی که دانشجویان من به وزارت اقتصاد آمدند، آنها به دلیل این‌که این موضوعات را معقول می‌دیدند، به این فکر افتادند که این بحث را عملیاتی کنند. دکتر دانش‌جعفری استارت آن را داشت می‌زد، اما شمس‌الدین حسینی دیگر کاملا به این موضوع اعتقاد داشت.

* پدر معنوی شمس‌الدین حسینی چه؟ پدر معنوی او بودید؟

شمس‌الدین حسینی واقعا به من علاقه دارد.

* چند درصد تصمیماتی که شمس‌الدین حسینی در دوران وزارت اقتصاد می‌گرفت و سیاست‌هایی که اجرا می‌کرد، از مشورت با شما یا دروسی بود که برای ایشان تدریس کرده بودید؟

یکی از سیاست‌ها، اصلاح قیمت‌های نسبی بود که بعد منتهی به قانون هدفمندی یارانه‌ها شد. شمس‌الدین از دوره لیسانس دانشجوی من بود.

  

* شما همواره عنوان می‌کنید که طرح یا ایده من در مورد هدفمندی یارانه‌ها به درستی اجرا نشد. چرا همان زمان که قانون هدفمندی یارانه‌ها اجرا شد و نسبت به پرداخت ماهانه یارانه نقدی تصمیم‌گیری شد و به عبارتی، قانون هدفمندی یارانه‌ها از هدف اصلی خود دور شد، انتقاد نکردید؟

من انتقاد کردم، اما مساله دیگری وجود داشت. این‌که قیمت‌های نسبی به‌هم بریزد، هم سبد مصرف‌کننده و هم سبد نهاده‌های تولید را به‌هم می‌ریزد. ما در بخش تولید از نهاده‌بری صحبت می‌کنیم، یا می‌گوییم یک صنعتی کاربر یا سرمایه‌بر است. وقتی قیمت کار و سرمایه تغییر کند، کاربری یا سرمایه‌بری تغییر می‌کند. به دلیل این‌که قیمت حامل‌های انرژی در کشور ما بسیار پایین بود، همه صنایع ما به سمت انرژی‌بری رفته بودند. این یکی از بزرگ‌ترین مشکلات اقتصاد ما بود.

مشکل دوم این بود که به دلیل این‌که انرژی ارزان بود، برای آنها صرف نمی‌کرد که تکنولوژی را تغییر دهند و به سمت صرفه‌جویی مصرف انرژی بروند. ما تنها کشوری نبودیم که تصمیم گرفتیم قیمت حامل‌های انرژی را بالا ببریم. این اتفاق در سال 1973 در تمام دنیا رخ داد. بنابراین اصلاح قیمت‌های نسبی در بخش صنعت نقش دارد. در بخش مصرف نیز همین‌گونه است.

من در سالگرد اول قانون هدفمندی یارانه‌ها عنوان کردم که سبد مصرف خانوارها به راحتی شروع به اصلاح کرده است. من نشان دادم که قاچاق نفت و گازوییل به‌شدت کاهش یافته است. اما زمانی که به سراغ بخش صنعت بخواهیم برویم، می‌بینیم که قاعدتا باید یک راه‌هایی را طی کنیم. در رابطه با تشویق صنایع نیز اگر صنایع را تشویق نمی‌کردیم، بعد از یک مدتی به تامین منابع شروع می‌کردند. این موضوع زمان می‌برد. ما در نظام مالیاتی برای شرکت‌ها یک نرخ استهلاک داریم که براساس آن، بخشی از ارزش ماشین‌آلاتی را که خریدند، می‌توانند ذخیره کنند یا به عبارتی از مالیات معاف شوند. من گفتم این نرخ را نزولی کنید؛ نه این‌که یارانه به صورت کمک به انرژی باشد. نه این‌که هر صنعتی که انرژی‌بری بیشتری دارد، پول بیشتری می‌گیرد. این یعنی تمام سیاست را خراب کردن. حرف من را وزیر اقتصاد می‌فهمید، نه وزرای دیگر.

* این ضعف نبود که یک طرحی اجرا شد که وزرای آن اطلاعات زیادی نداشتند؟

به نظر من اشکال در این بود که باید وزیر اقتصاد از رییس‌جمهور اختیار تام می‌گرفت.

* به‌هرحال هدفمندی یارانه‌ها در نهایت به یک طرح پوپولیستی تبدیل شد.

پرداخت یارانه‌های نقدی از گذشته وجود داشت، اما زمان جنگ یارانه کالاهای اساسی را داشتیم.

  

* منظور پول نقد است.

پول نقدی در دنیا است. ما یارانه را یا به صورت کالایی می‌دهیم، یا نقدی. از نظر تئوری بهتر است یارانه نقدی بدهیم. یارانه کالایی مثل کوپنی بود که داده می‌شد. بازارهای سیاهی که به وجود می‌آمد، از تصمیات غلط یارانه‌ای نشات می‌گیرد.

* یعنی شما از ایده پرداخت یارانه‌های نقدی حمایت می‌کنید؟

خیر.

* آیا پرداخت یارانه به بیش از 70 میلیون نفر قابل دفاع است؟

خیر، آن زمان چاره‌ای نبود که یارانه نقدی پرداخت شود و چاره‌ای هم نیست.

* اجرای قانون هدفمندی یارانه‌ها نیاز به یک‌سری پیش‌نیازها داشت، مثل اصلاح نظام تامین اجتماعی یا اصلاح نظام بانکی و مالیاتی. اما از کنار همه این‌ها بی‌تفاوت گذشتند و فقط قانون هدفمندی یارانه‌ها اجرا شد.

فریاد من هم همین بود. من سال‌ها می‌گفتم مالیات مجموع درآمد باید اجرا شود.

* شما زمانی که این قانون می‌خواست اجرا شود، مشکلات را به رییس دولت عنوان کردید؟

من اصلا با رییس دولت کوچک‌ترین تماسی نداشتم.

* با وزیر اقتصاد چه؟ این‌که انحرافات در نهایت چه عاقبتی برای طرح خواهد داشت.

من در مورد هدفمندی یارانه‌ها به شمس‌الدین حسینی گفتم که باید نرخ استهلاک نزولی را اجرایی کنید، به جای این‌که به بخش صنعت یارانه بدهید.

* که یارانه‌ای هم به صنعت پرداخت نشد.

چرا، یک مقدار به نورچشمی‌ها دادند. این اصلا خلاف جهت هدفمندی یارانه‌ها بود و تنها راه، نرخ استهلاک نزولی بود. الان اگر این اتفاق افتاده بود، به طور قطع بخش عمده‌ای از صنایع نوسازی شده بود و انرژی‌بریشان کاهش می‌یافت و با وجود افزایش قیمت، قیمت‌ها نیز پایین می‌آمد.

* در مورد یارانه‌های نقدی چه؟ این خطر را اعلام کرده بودید؟

من این را خط نمی‌دانم.

* اما پرداخت ماهانه یارانه‌ها بار سنگینی برای دولت به دنبال آورده است.

درست است. به نظر من ما با تورمی که در این مدت داشتیم، مبلغی که برای یارانه‌ها پرداخت می‌کنند، نقش زیادی دیگر ندارد. اشکال در این است که ما نمی‌توانیم نه ثروتمندان را شناسایی کنیم و نه فقرا را حذف کنیم.

ما یک تئوری در علم اقتصاد داریم که می‌گوییم یارانه دو خطا دارد. یک خطا این است که چتری که پهن می‌شود، چتری باشد که افرادی که حقشان نیست یارانه بگیرند، به زیر چتر بیایند. خطای بعدی این است که چتری را پهن کنید که افرادی که مستحق هستند، زیر چتر بمانند. بهترین یارانه این است که مجموع این دو خطا را حداقل کند. می‌شود این خطا را حداقل کرد؛ آن هم با مالیات مجموع درآمد.

در کل به دلیل ناتوانی ما در شناسایی افراد، به جایی رسیدیم که الان یارانه به صورتی تقسیم می‌شود که ثروتمندترین نیز آن را می‌گیرد. مردم باید بفهمند که اگر دولت مالیات مجموع درآمد را اجرا می‌کند، نمی‌خواهد طبقه متوسط به پایین را نشانه بگیرد، بلکه پولدارها بیشتر مالیات می‌دهند. این‌که پولدارها بیشتر مالیات می‌دهند، به این معنا نیست که بیشتر از جیبشان هزینه می‌کنند، بلکه هزینه‌های بیشتر کشور برای آنهاست. ساختارهای اقتصادی کشور باید اصلاح شود. هیچ سیاست کلانی نیست که بتواند به ساختار ربط پیدا کند و اصلاح کند.

ما باید سیاست‌های اقتصادی را که اصلاح ساختار را به دنبال دارد، اجرایی کنیم. باید چاله‌ها را پر کرد و سنگ‌ها را برداشت. جای سیاست‌های ساختاری در اقتصاد خرد کجاست؟ اصلاح قیمت‌ها نسبی، یکی از سیاست‌های اساسی برای اصلاح ساختار است که اگر به درستی اجرا می‌شد و به نتیجه می‌رسید، در حال حاضر صنایع شکوفا می‌شدند. ولی نه این‌که قیمت‌ها را به‌گونه‌ای افزایش دهیم که نسبت به تورم عقب باشیم.

* می‌توانیم بگوییم شما وزیر سایه اقتصاد زمان احمدی‌نژاد بودید، با توجه به ارتباطاتی که با شمس‌الدین حسینی داشتید؟

خیر، اما در این‌که شمس‌الدین حسینی به من اعتماد دارد و داشت، شکی ندارم. اما در مواردی مثل مالیات که می‌دانست من روی آنها تجربه و تبحر دارم، مشورت می‌کرد.

منبع: خبرآنلاین

منبع: ساعت24

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.saat24.news دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ساعت24» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۸۰۸۹۶۲۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

رئیسی: از قیمت کالا‌ها و وضعیت سفره مردم مطلع هستم / تورم روز به روز کاهشی می‌شود

آفتاب‌‌نیوز :

سیدابراهیم رئیسی در دهمین گفت‌وگوی زنده تلویزیونی با بیان اینکه به عملیات وعده صادق باید در رسانه ملی و محافل علمی، سیاسی و امنیتی پرداخته شود، گفت: عملیات وعده صادق احساس غرور ملی بود و از نقاط عطف اجماع‌ساز میان همه مردم و صاحبان اندیشه و تفکر با هر سلیقه‌ای بود و همه این کار را ستودند.

وی با اشاره به جنایت علیه بشریت و کودک‌کشی رژیم صهیونیستی، خاطرنشان کرد: اقدامات رژیم صهیونیستی صفحه‌ای سیاه و اوج بی‌رحمی و جنایت را نشان می‌دهد، اما تا امروز پیروز میدان مردم مقاوم فلسطین بوده و رژیم صهیونیستی و حامیان او شکست‌خورده هستند.

رئیسی با بیان اینکه حمایت از فلسطین نه در دانشگاه‌های غرب که در هرجای دنیا دیده می‌شود، گفت: رژیم صهیونیستی در این درماندگی خود به کنسولگری ایران در دمشق حمله کرد و رهبری انقلاب بر تنبیه این رژیم پس از این واقعه تاکید کرد و در نهایت جلوه‌ای از همکاری میدان، دیپلماسی و رسانه در عملیات وعده صادق دیده شد و نشان داد ایران قوی است که می‌تواند گزینه نظامی را از روی میز حذف کند؛ باید با قدرت پیش رفت.

وی تاکید کرد: معتقدیم در برابر دیپلماسی التماسی می‌توان جلوه‌ای از قدرت جمهوری اسلامی را نشان داد که سایه جنگ را از کشور دور کند و سرریز همین اقتدار را می‌توان در ابعاد دیگر از جمله رفع مشکلات اقتصادی هم به کار گرفت.

رئیس دولت سیزدهم تاکید کرد: برداشت من این است که «وعده صادق» نقطه اقتدار جمهوری اسلامی ایران است و این نقطه اقتدار آثار خود را در زمینه‌های دیگر از جمله اقتصاد کشور نشان می‌دهد. اگر این عملیات غرورآفرین اجماع‌ساز بود و همه در کنار هم آن را تحسین کردند می‌توان از این فرصت برای اجماع در حل مشکلات کشور هم به کار گرفت.

رئیس‌جمهوری در پاسخ به این پرسش که راه‌حل مشکلات کشور موشک است یا مذاکره و یا هردو، تصریح کرد: ما بار‌ها اعلام کردیم جمهوری اسلامی دست کشور‌هایی را که بخواهند با ما روابط خوبی داشته باشند می‌فشاریم؛ چه در آسیا و چه در اروپا تا روابط خوبی شکل گیرد. البته دشمن ایران‌هراسی را امروز تشویق می‌کند، اما می‌بینیم که این ترفند جواب نداده است و مسئله فلسطین مسئله دنیا شده است. این نشان داد موضع جمهوری اسلامی درست است. بار‌ها به کشور‌های منطقه هم نشان دادیم که ایران دوست آنان است. رئیس اقلیم کردستان در دیداری که با او داشتم تاکید می‌کرد کاری که حاج قاسم سلیمانی برای دفاع از اقلیم انجام داد تا داعش در آنجا به هدف خود نرسد، هرگز از یاد مردم کرد پاک نمی‌شود.

وی تاکید کرد: وعده صادق این است که ما مقابل هرکسی که مقابل جمهوری اسلامی بایستد می‌ایستیم و با هرکسی بخواهد با ما روابط خوبی داشته باشد روابط خوبی خواهیم داشت. ما هیچوقت میز مذاکره را ترک نکردیم، اما اروپا و آمریکا عهدشکنی کردند. ما انحرافی در فعالیت‌های هسته‌ای نداریم و بار‌ها بازرسان آژانس آن را اعلام کردند، اما گوش شنوایی وجود ندارد. اینکه فقط مذاکره بتواند همیشه پاسخگو باشد نیست، در جایی موشک می‌تواند و در جایی هم مذاکره. در واقع موشک جواب موشک است.

رئیسی همچنین با اشاره به اینکه ساخت چهار میلیون مسکن در چهار سال نیاز کشور و تاکید قانون است، یادآور شد: اگر در سال‌های گذشته شاهد تولید مسکن با توجه به نیاز مردم بودیم امروز با این مشکلات مواجه نبودیم، اقدامات در زمان خود انجام نشده است و کمبود در کشور احساس می‌شود. امروز شاهد تولید ۲ میلیون و ۴۰۰ هزار مسکن در کشور هستیم. مسکن روستایی فعال است و اکنون بیش از ۲۶۰ هزار مسکن در این بخش تحویل دادیم. ۱۰۰ هزار مسکن تحویل مددجویان شده است. تولید مسکن در کشور فعال است، اما حتماً به صورت آپارتمان نیست به شکل ویلایی هم هست.

رئیس دولت سیزدهم ادامه داد: امیدواریم با کار جدی که در وزارت راه یا همکاری مردم، تعاونی‌ها، نیرو‌های مسلح و دانشگاه‌ها برای تولید مسکن در حال انجام است، وعده ما عملی شود. از وعده‌های دولت که به دنبال تحقق کامل آن است حتماً ساخت مسکن است. اطمینان می‌دهیم دولت حتماً به وعده ساخت مسکن کمک می‌کند، اما در عین حال به کمک خود مردم هم نیاز داریم.

وی یادآور شد: در مسکن مهر وقتی کار را شروع کردیم ۲۴۰ هزار تعهد ساخت مسکن داشتیم. دولت‌های قبلی متعهد شده بودند، اما این کار را انجام دادیم و ۱۴۰ هزار مسکن از این میزان به مردم تحویل شده است. ساخت مسکن کمی طول می‌کشد و امیدواریم بتوانیم این امر را به خوبی پیش ببریم.

رئیس‌جمهوری در پاسخ به پرسشی درباره آمار‌های مهار نسبی رشد تورم و نقدینگی از یک‌سو و محسوس نبودن این امر در زندگی مردم، تصریح کرد: علت‌ها را باید از میان برد تا تورم کاهش یابد. ما با تورم نزدیک ۶۰ درصد شروع کردیم و تلاش کردیم کسری بودجه نداشته باشیم یا کسری بودجه‌ای که وجود داشت را با ایجاد درآمد تلاش کردیم پیش ببریم نه با استقراض و چاپ پول. در سال‌های بعد هم تلاش کردیم هزینه‌ها را افزایش ندهیم و بودجه را هم تراز ارائه کنیم تا کسری بودجه که در این زمینه موثر است وجود نداشته باشد.

رئیسی گفت: رشد نقدینگی در این دولت ۲۳ درصد است و این چیزی است که بسیاری باور نمی‌کردند. این موفقیتی است که دولت توانسته است به آن برسد. همچنین بر وجود انظباط مالی و اضافه برداشت موسسات مالی و اعتباری تاکید کردیم تا اگر این روند ادامه یابد حتی این موسسات را منحل کنیم.

وی تصریح کرد: من روزانه آمار می‌گیرم نه هفتگی، روزی نمی‌گذرد مگر اینکه از قیمت کالا‌ها و وضعیت سفره مردم مطلع هستم و این مبالغه نیست و حساسیت من بر این موضوع است.

رئیس دولت سیزدهم یادآور شد: تورم به کانال ۳۰ درصد رفته است و روز به روز کاهشی می‌شود که تأثیر خود را بر قیمت‌ها خواهد گذاشت. تلاش کردیم فشار‌ها بر اقشار ضعیف، مستمری‌بگیران و مددجویان کاهش یابد. طرح کالابرگ هم برای همین بود که کالا‌های اساسی با قیمت ثابت به دست مردم برسد. این اقدامات همه در جهت فقرزدایی است و کمکی به خانواده‌های نیازمند است که آب، برق، گاز و بیمه سلامت این خانواده‌ها رایگان شود.

رئیسی گفت: توانمندسازی مددجویان هم از اقدامات ما در این زمینه است. ۱۰۰ هزار نفر از چتر حمایتی کمیته امداد خارج شده‌اند و اولین‌بار است که کسی پشت نوبت کمیته امداد نیست. نمی‌خواهم بگویم این امر مسئله را حل می‌کند یا کسی در کشور چنین نیست، اما الان در وزارت رفاه سامانه‌ای آماده شده تا هرکسی در کشور نیازمند است به این سامانه اعلام کند تا دولت برود و آنان را تحت پوشش قرار دهد.

وی یادآور شد: تلاش شده تا در زمینه حقوق کارگران، کارمندان و بازنشستگان اقداماتی انجام شود تا در وضعیت تورمی فشار اقتصادی بر آنان کمتر شود مثلاً تغییر حقوق در این زمینه تاثیر داشته است. دولت بر مشکلات اقتصادی واقف است و تلاش می‌کند این مشکلات را روزبه‌روز کاهش دهد.

رئیس‌جمهوری در پاسخ به پرسشی درباره مالیات بر سوداگری و برنامه دولت در این زمینه، اظهار کرد: زنجیره تامین، تولید تا مصرف باید کنترل شود و این کنترل هم همیشه نباید دولتی باشد، اتحادیه‌ها، اصناف و اقشار می‌توانند در این زنجیره نظارت و کنترل داشته باشند. در زمینه مسکن، نظام‌بخشی به بنگاه‌های معاملات بسیار مهم بود که در این دولت با همکاری خود بنگاه‌ها انجام شد. این دولت تاکید دارد با ایجاد انضباط با سوداگری و تخلفات برخورد کند. برخورد با سوداگری و سودجویان در بازار حتماً مورد توجه و پیگیری دولت است تا قوانین در این زمینه را با قدرت اجرا کند.

رئیس دولت سیزدهم در پاسخ به پرسشی درباره گسترش عدالت اجتماعی و فرهنگی، گفت: در اولین بودجه‌ای که به مجلس تقدیم کردیم تلاش کردیم براساس آمایش سرزمینی بودجه را توزیع کنیم. امکانات تحصیلی، جاده‌های روستایی و حل تنش آبی روستا‌ها را در این زمینه در نظر گرفتیم و امروز از ۱۰ هزار روستا که تنش آبی داشت مشکل ۵ هزار روستا در این دولت حل شده است. هدف دولت حل کامل این مشکل است.

وی تاکید کرد: عدد روستا‌هایی که مثلاً در زمینه فیبر نوری به آن‌ها توجه شده بیشتر از مناطق شهری و مناطق به اصطلاح بیشتر پیش چشم بوده است. توجه به مناطق کم برخوردار از نظر ساخت جاده، خانه بهداشت، ساخت مدرسه و امکانات دیگر با نگاه عدالت‌محور عمل کردیم.

رئیسی یادآور شد: جایی که احساس کنیم امری خلاف عدالت صورت گرفته حقیقتا برافروخته می‌شویم و آن را شایسته دولت و نظام اسلامی نمی‌دانیم. حتماً به همه بخش‌ها توجه عادلانه داریم.

رئیس دولت سیزدهم با اشاره به موضوع گشت ارشاد مدیران، گفت: کاری که عدالت را نقض می‌کند فساد است. از ابتدا اعلام کردیم ساختار‌های فسادزا را اصلاح می‌کنیم، آن‌هم با ایجاد شفافیت در عمل نه با سخن. صدور مجوز‌ها را دیدیم که چگونه اصلاح شد، سامانه تجارت بیش از ۹۰ درصد در حال اجراست و این سامانه‌ها از ایجاد فساد جلوگیری می‌کند. ابربدهکاران بانکی که پچ‌پچ جلسات و محافل بود را علنی کردیم تا کسی اینگونه عمل نکند. گام‌های خوبی برای شفاف‌سازی و برخورد با افراد مختلف در دولت برداشته‌ایم.

وی یادآور شد: وقتی اعلام می‌کنیم نزدیک ۱۰۰ نفر از مسئولان بخش‌های مختلف که همگی هم مشکل نداشتند، اما احساس ناکارآمدی‌شان وجود داشت و برخی که در موارد نادر مسئله داشتند، همه جابه‌جا شدند در راستای همین گشت ارشاد مدیران و نظارت است.

رئیسی تصریح کرد: گشت ارشاد مدیران در سطح کشور در حال اجراست. تغییر، تذکر و هشدار در این زمینه انجام میشود و هرجا لازم است جابه‌جایی هم صورت می‌گیرد. ما خط قرمزی در این زمینه نداریم. من نه از گروه، حزب یا جریان خاصی نیستم. دولت ما مردمی است و ما با مردم ارتباط داریم. هرجا احساس کنیم رودربایستی نداریم و در همه شورا‌های اداری اعلام کردیم و تجربه کردیم که ۲۰ مدیر تشویق شدند و ۱۰ مدیر هم برکنار که البته گفتیم همه آنان مشکلی نداشتند بلکه موضوع کارآمدی در مسئولیت بیشتر مطرح بوده است.

رئیس‌جمهوری با اشاره به لزوم وجود نشاط اجتماعی، گفت: میزان کتابخوان در مناطق غیربرخوردار که در این دولت افزایش یافته است نشان می‌دهد این امر مسبوق به سابقه نبوده است. اقداماتی برای نمایشگاه کتاب انجام دادیم و سال گذشته یک میلیون و ۶۰۰ هزار جلد کتاب به روستا‌ها ارسال کردیم. امسال هم در زمینه عدالت فرهنگی و اجتماعی برای نمایشگاه کتاب برنامه‌ریزی کردیم.

وی یادآور شد: در سال گذشته ۲۵ میلیون نفر در رویداد‌های فرهنگی مختلف حاضر شدند که جلوه نشاط اجتماعی است. به این معنا هم نیست که مردم مشکل ندارند، مشکل هم دارند، اما نشاط اجتماعی نیز وجود دارد. آمار سفر‌ها هم همین را نشان می‌دهد، اما کافی نیست و باید گام‌های بیشتری برداشته شود.

رئیس‌جمهوری با اشاره به جایگاه حجاب در میان زنان ایران، تصریح کرد: مسئله حجاب هم وظیفه شرعی و هم قانونی است. ممکن است فردی نسبت به مسائل شرعی تقید نداشته باشد، اما این امر حجاب قانونی است و قانونمداری اصلی مورد توجه همه است. دشمن دنبال حیازدایی از جامعه ماست، اما مردم ما اجازه نمی‌دهند دشمن به این هدف برسد و پایبندی زنان ما به حجاب ریشه در اعتقادات دارد اگر جایی کم‌توجهی یا بی‌توجهی می‌شود باید این توجه را ایجاد کرد و افرادی هم که با یک برنامه به هنجارشکنی عمل می‌کنند وظیفه دستگاه‌های قانونی در این زمینه مشخص است.

وی ادامه داد: دولت وظیفه قانونی خود را در این زمینه هم در دستگاه‌های اداری انجام می‌دهد و هم در حوزه عمومی و هم قانون باید اجرا شود. دستگاه‌های فرهنگی، قضایی و انتظامی در این زمینه وظیفه دارند و اگر همه به وظیفه خود به موقع عمل کنند هیچ مشکلی در این زمینه نخواهیم داشت. دولت خود را موظف به اجرای قانون و رعایت آن در دستگاه‌های خود می‌داند.

رئیس دولت سیزدهم با اشاره به انتخابات مجلس شورای اسلامی، تاکید کرد: مجلس قانونگذار و ریل‌گذار است و اگر مجلس و دولت قوی باشند اجرای قوی هم به دنبال می‌آید. مردم با حضور در حوزه‌های انتخابیه باقیمانده کار خود در دور اول را تکمیل کنند تا دولت و مجلس برای خدمت به مردم و رفع مشکلات گام بردارند. همکاری مجلس و دولت بسیار مهم است و امیدوارم مجلس در زمان مقرر شکل بگیرد و کار‌ها پیش رود.

وی در پاسخ به پرسشی درباره ایجاد اشتغال، اظهار کرد: ما باید سالی یک میلیون شغل ایجاد کنیم و باید انجام شود. این نیاز کشور است. دولت پس از گذشت قریب سه سال توانسته یک میلیون شغل را ایجاد کند. در برخی استان‌ها اشتغال دیگر موضوع جدی نیست. برخی استان‌ها که چنین است نیز مورد تاکید دولت هستند. همچنین ما با احیای کارخانه‌های تعطیل و نیمه‌تعطیل به اشتغال کمک کردیم که قریب به ۹ هزار مورد می‌شوند.

رئیسی با بیان اینکه تولید در کشور افزایش یافته است، گفت: آمار بیکاری هم کاهش یافته و در کانال هفت تا هشت درصد قرار دارد. ما به ایجاد زمینه شغلی برای تحصیلکرده‌ها حتما تاکید داریم. امروز ۱۰ هزار شرکت دانش‌بنیان داریم که دوبرابر گذشته شده است. زمینه برای فعالیت در کشور فراهم است و صندوق‌های حمایتی هم در این زمینه فعال هستند تا کمک کنند. امیدوارم روزی در کشور اصلا بیکار نداشته باشیم و زمینه برای همه افراد جویای کار ایجاد شود.

وی تاکید کرد: امروز تولید نه فقط در صنعت که در کشاورزی هم رشد داشته است و ۲۲ درصد رشد در حوزه تولید کالا‌های اساسی داریم. کار‌های خوبی در حوزه صنعت و معدن در حال انجام است. مردم متوجه هستند که دولت کار می‌کند و ما حمایت مردم را نعمت و لطف الهی می‌دانیم.

رئیس‌جمهوری یادآور شد: امروز آمار‌ها از کاهش تورم و رشد اقتصادی حتی در صندوق بین‌المللی پول هم تاکید شده است. رشد اقتصادی، رشد صادرات و کاهش تورم در این آمار‌ها هم وجود دارد. ما ۱۰ سال رشد اقتصادی زیر یک درصد داشتیم، اما الان ۴ تا ۵ درصد رشد اقتصادی داریم و دشمن نمی‌خواهد چنین رویه‌ای در کشور پیش گرفته شود و دلیل عصبانیت دشمن هم از ما همین است که پیشرفت داریم.

رئیسی در پایان تاکید کرد: نقد و انتقاد ایراد ندارد، اما همه باید کمک کنیم تا مشکلات حل شود. انسجام ملی در جریان عملیات وعده صادق می‌تواند دیگر مشکلات را هم حل کند. همه احزاب و گروه‌ها و دیدگاه‌ها بدانند که باید دست به دست هم دهند و مشکلات حل شود. دولت خدمتگزار همه مردم است، حتی کسانی که به من رأی نداده‌اند نیز ما خدمتگزارشان هستیم. ما دولت صادق الوعد بودیم و خواهیم بود و به عهد خود با مردم وفاداریم و حل مشکلات مردم را دنبال می‌کنیم.

منبع: خبرگزاری ایسنا

دیگر خبرها

  • رئیسی: از قیمت کالا‌ها و وضعیت سفره مردم مطلع هستم / تورم روز به روز کاهشی می‌شود
  • موشک جواب موشک است/ از قیمت کالاها و وضعیت سفره مردم مطلع هستم
  • رئیسی: موشک جواب موشک است/ از قیمت کالاها و وضعیت سفره مردم مطلع هستم
  • تصاویری جدید از محمود احمدی نژاد در خارج از کشور درحال خوش و بش کردن
  • «مشاغل خاص» زیر تیغ عدالت مالیاتی
  • مصارف مهم مالیات در کشور به چه صورت است؟
  • احمدی نژاد عازم مجارستان شد
  • محمود احمدی نژاد به خارج از کشور رفت /علت چیست؟ +تصاویر
  • پشت پرده خرید زمین در شهرک‌های صنعتی؛ به نیت احتکار زمین می‌خرند!
  • فرار زن جوان از دست مرد شیطان‌صفت | مرا به بیابان‌های اطراف شهر کشاند و...